1. De zolen in uw eigen schoenen leggen.
Plaats de zolen in uw eigen schoenen. Als u een schoen hebt waar een losse inlegzool in ligt, dan kunt u deze eruit halen, schoenen met losse inlegzolen hebben de voorkeur. Uw schoenen moeten namelijk ruim genoeg zijn voor de zolen.
Merkt u dat er schoenen zijn waar de zolen net niet goed inpassen, laat het ons dan weten, dan kunnen we u mogelijk helpen door een kleine aanpassing te maken.
2. De eerste tijd wennen aan de zolen.
Zeker als de zolen voor het eerst in gebruik worden genomen, kunt u soms te maken krijgen met wat klachten omdat u aan de zolen moet wennen. U kunt soms te maken krijgen met klachten als spierpijn in de voeten, benen, billen of rug. Over het algemeen is dit normaal, mits dit lichte klachten zijn. Neem contact met ons op als u veel last hebt of als u vragen hebt over het wennen. Mogelijk plannen wij dan een controle afspraak met u in.
Als er weinig of geen gewenningsklachten ontstaan mag u meteen de gehele dag op de zolen lopen. Als u op de zolen loopt en u merkt dat u klachten krijgt, haal dan de zolen uit de schoenen. Plaats ze de volgende dag weer terug in de schoenen en doe dan hetzelfde. Als het goed is neemt op deze manier de gebruiksduur zonder klachten vanzelf toe. Mocht het zo zijn dat u klachten houdt, neem dan contact met ons op. Soms moet er nog iets worden aangepast om zo tot een goed resultaat en comfort te komen.
Het wennen kan bij volwassenen ongeveer 3 weken duren. Uw klachten kunnen mogelijk langer aanhouden, deze kunnen een andere tijdsduur hebben als het wennen. Duren de gewenningsklachten langer, laat het ons dan weten, dan plannen we een controleafspraak in voor u.
3. Uw zolen onderhouden.
In principe hebben de zolen weinig onderhoud nodig. Mocht u de zolen willen schoonmaken, doe dit dan met een vochtige doek met alleen wat lauw water. De zolen kunnen niet gewassen worden in een wasmachine. Leg de zolen niet te drogen op of bij een warmtebron zoals de verwarming, hierdoor kunnen de zolen gaan vervormen. Het is aan te bevelen om de zolen regelmatig uit de schoenen te halen om te luchten, om zo transpiratievocht te laten verdampen. Zie ook het onderdeel slijtage.
4. Slijtage van uw zolen.
Doordat u op de zolen loopt slijten de zolen. Dit is normaal. De zolen zijn gemaakt om ongeveer 2 jaar mee te gaan. In sommige gevallen is dit meer of minder, afhankelijk van het gebruik. Desgewenst kan de bovenlaag (de bekleding) tussentijds vervangen worden. Ook kan het soms zijn dat de zolen eerder aan vervanging toe zijn door (de mate van de) klachten, nieuwe klachten of overmatige slijtage. Wij bevelen aan om de zolen elk jaar te laten controleren. U kunt hiervoor met ons een controleafspraak maken.